luni, 4 august 2008

Recuperarea Sufletului

Recuperarea Sufletului
de Sandra Ingerman

Imaginati-va stand intr-un cerc impreuna cu membrii comunitatii dvs .V-ati adunat la un loc ca sa ajutati un membru al comunitatii care sufera din cauza unei experiente traumatice .Stiti ca , daca o persoana sufera si e bolnava, aceasta afecteaza intreaga comunitate . Asa ca ati venit sa dati o mana de ajutor pentru mentinerea unui spatiu in care vindecarea sa poata avea loc.

E intuneric , iar stelele stralucesc cu putere pe cerul noptii . Aerul e nemiscat. Fiecare persoana aflata de fata se simte tinuta in bratele iubitoare ale universului si , fara nici un dubiu , vindecarea se va petrece pentru toti cei adunati aici .

Shamanul incepe sa bata toba si sa danseze , chemand spre sine puterea universului , pe masura ce isi lasa deoparte latura egoica si devine un vas gol ce se umple cu ajutorul spiritelor .

Clientul sta lungit in tacere , in mijlocul cercului , respirand profund pentru a intra intr-o stare receptiva in care sa isi primeasca inapoi sufletul pierdut , vitalitatea pierduta .
Shamanul isi povesteste cantand calatoria vizionara , in timp ce ia urma locului in care sufletul a plecat . Si atunci cand il gaseste , se intoarce cu el si il sufla adanc in inima clientului , umplandu-i intreg trupul cu lumina vietii .

O mare bucurie ii umple pe toti , deoarece atunci cand o persoana e vindecata , fiecare participant e vindecat . Comunitatea e intreaga din nou si poate exista in continuare in pace si armonie . Lucrarea e facuta .

Shamanismul este cea mai veche practica spirituala cunoscuta oamenilor . Stim din dovezile arheologice ca shamanismul a fost practicat peste tot in lume de cel putin 40 000 de ani . Unii antropologi cred ca practica sa e mai veche de 100 000 de ani .

Iar cel mai uimitor lucru este ca shamanismul este practicat si in zilele noastre , peste tot in lume . O practica atat de veche dar care e inca folosita si in zilele noastre trebuie ca e foarte puternica . Cuvantul “shaman” vine de la tribul Tungusilor din Siberia si inseamna “ cel care vede in intuneric “. Shamanismul a fost practicat in Asia , Europa , Africa , Australia, Groenlanda si la Nativii din America de Nord si de Sud .

Un shaman este un barbat sau o femeie care interactioneaza direct cu spiritele pentru a rezolva aspectele spirituale ale unei boli , pentru a efectua recuperari ale sufletului , a obtine informatii prin divinatie , a ajuta spiritele decedatilor sa traverseze dincolo si pentru a efectua o varietate de ceremonii pentru comunitatea sa . Shamanii au multe roluri in comunitatile tribale : vindecatori , doctori , preoti , psihoterapeuti , mistici si povestitori . Shamanii trateaza forma spirituala a bolii , care se poate manifesta la nivel emotional sau fizic .

Pe cand faceam cercetari pentru cartea mea “Recuperarea Sufletului. Repararea eului fragmentat “ , am gasit ca majoritatea culturilor shamanice de peste tot din lume cred ca boala apare datorita pierderii sufletului . Se crede ca de fiecare data cand suferim o trauma fizica sau emotionala , o parte din sufletul nostru paraseste trupul pentru a putea supravietui experientei . Definitia sufletului pe care o folosesc este esenta noastra , forta vitala , acea parte a vitalitatii noastre care ne tine in viata si in stare de efort . Tipurile de traume care pot cauza pierdere a sufletului in cultura noastra pot fi orice gen de abuz – sexual , fizic sau emotional . Alte cauze pot fi accidentele , a fi intr-o zona de razboi , a fi victima unui act terorist , actiunile contra moralei noastre , a fi intr-un dezastru natural ( foc, uragan, cutremur , tornada etc ) , operatiile chirurgicale , dependentele, divortul , sau moartea cuiva iubit .

Orice eveniment care cauzeaza soc poate cauza pierdere a sufletului . Iar ceea ce poate cauza pierdere a sufletului la o persoana , poate sa nu afecteze deloc o alta persoana . Shamanii cred ca un ceas desteptator poate provoca pierdere a sufletului . Cred ca stim cu totii la ce se refera .

E important sa intelegem ca pierderea sufletului e un lucru bun ce ni se intampla . E o modalitate prin care supravietuim durerii . Daca ar fi sa ajung intr-un accident de masina , ultimul loc in care as vrea sa fiu in momentul impactului este in trupul meu . Psihicul meu nu ar putea suporta acel gen de durere . Astfel , psyche-urile noastre au acest extraordinar mecanism de autoprotectie , prin care o parte a esentei –sau sufletului nostru- paraseste trupul , pentru ca noi sa nu simtim complet impactul durerii .

In psihologie , acest aspect e numit disociere . Dar in psihologie nu se discuta despre ce e ceea ce se disociaza si unde se duce partea respectiva . In shamanism stim ca o parte a sufletului paraseste trupul si merge intr-un loc pe care shamanii il numesc realitate non ordinara , unde asteapta pana cand cineva intervine in taramurile spirituale si ii faciliteaza intoarcerea .

Desi pierderea sufletului este un mecanism de supravietuire , din punct de vedere shamanic problema este in faptul ca de obicei partea de suflet care a plecat nu se intoarce inapoi singura .Se poate ca sufletul sa se fi ratacit , sau a fost furat de o alta persoana , sau nu stie ca trauma s-a terminat si ca e in siguranta daca se intoarce .

Dintotdeauna , rolul shamanului a fost acela de a intra intr-o stare modificata de constiinta , de a detecta unde a zburat acel suflet in realitatile non-ordinare ( alternative) si sa il aduca inapoi in trupul clientului .

Exista multe simptome obisnuite ale pierderii de suflet . Unele dintre cele mai obisnuite sunt : disocierea – cand persoana nu se simte complet prezenta in propriul corp , nu se simte plina de vitalitate si complet angajata in propria viata .Alte simptome include depresia cronica , tendintele de sinucidere , sindromul de stress post traumatic , probleme de deficienta imunitara , tristete fara speranta . Dependentele sunt iarasi un simptom de pierdere a sufletului , deoarece cautam surse externe noua ( substante , mancare , relatii , munca , cumparaturi ) prin care sa umplem golurile noastre interioare .

De fiecare data cand cineva spune “ De atunci nu am mai fost niciodata acelasi “ intr-o maniera care nu e pozitiva , probabil ca si-au pierdut cu acea ocazie o parte din suflet . Putem cu adevarat sa vedem cat de multa pierdere a sufletului exista in zilele noastre cand observam cat de mult sunt pusi banii mai presus de viata . Oricand cineva spune ca trebuie sa omoram alte forme de viata pentru a castiga din punct de vedere material , acea persoana trebuie ca sufera de pierdere a sufletului . De fiecare data cand cineva simte ca a-si cumpara inca o masina sau ca adunarea de obiecte materiale ii va aduce fericire , acea persoana sufera de pierdere a sufletului .

Dupa cum observati , avem de-a face cu o mare pierdere de suflet la nivel planetar in aceste zile , cand putem vedea cum ne comportam unii cu altii si cu restul vietii . Coma este deasemeni pierdere a sufletului . Dar in cazul comei e mai mult suflet in afara trupului decat in interiorul trupului . In zilele noastre e foarte complicat a lucra pe cazurile de coma , din mai multe motive . E nevoie de o mare indemanare din partea shamanului pentru a afla cum si pe unde vrea acel suflet sa plece . Oare sufletul vrea sa se intoarca in trup , sau are nevoie de ajutor pentru a se misca mai departe- ceea ce ar conduce la moartea pacientului ? E mult de spus pe acest subiect , si aceasta depaseste cadrul acestui articol .

Astazi exista o crestere a interesului pentru practicile shamanice . Acum avem mai multe sute de practicanti shamanici minunati care reintroduc practica Recuperarii Sufletului in cultura noastra . E interesant de observat ca , in conformitate cu modul in care pierderea de suflet este tratata in culturile shamanice , oamenii care treceau printr-o trauma primeau o recuperare a sufletului in termen de trei zile da la producerea traumei .

In zilele de acum , intrucat in cultura noastra nu s-a practicat recuperarea sufletului , practicantii shamanici moderni merg inapoi in timp cate 10, 20 , 30, 40 sau chiar mai multi ani pentru a gasi parti pierdute din sufletele clientilor . Deasemeni , in culturile shamanice , oamenii stiau ca acele situatii dezechilibrate care existau in vietile lor pot produce boala sau aparitia problemelor .

In cultura noastra noi nu suntem constienti ca lucrurile care nu sunt in armonie spirituala creeaza boala .Si deoarece deseori pierderea noastra proprie de suflet s-a intamplat atunci cand eram atat de tineri , noi nu suntem constienti de modelele inconstiente ( sic ) pe care le traim din cauza primei noastre pierderi de suflet . Mereu incercam sa ne regasim sufletul . Si felul in care facem aceasta este prin repetarea mereu si mereu a aceleiasi traume . Poate ca numele oamenilor implicati in povestile vietilor noastre se schimba , dar povestea deseori ramane aceeasi .

Efectele unei recuperari a sufletului variaza de la persoana la persoana . Unele personae se simt mai bine ancorate in propriul trup si se simt mai solide . Alte persoane se simt mai usoare si le revine un mod mai plin de bucurie de a trai . Pentru unii se reintorc amintirile vechilor traume si aceasta declanseaza sentimente asupra carora trebuie lucrat . Iar pentru unii oameni , efectele sunt prea subtile pentru a observa vreo schimbare pana cand ei lucreaza mai mult pentru integrarea sufletului . Pe masura ce oamenii devin mai prezenti in trupurile lor si in lume , ei devin mai constienti de comportamentele ce sunt dezechilibrate si nearmonioase .

Cand suntem amortiti emotional se poate sa fim constienti ca lucrurile in lume nu sunt cum trebuie , dar ne putem cu usurinta indeparta de la sentimentul ca e nevoie de o schimbare . Atunci cand suntem complet “ in-spir(it)ati “ , atunci nu mai avem unde sa ne retragem si suntem mai mult inspirati sa ne schimbam vietile .

Eu cred ca de indata ce o persoana isi primeste inapoi sufletul , trebuie sa lucreze cumva asupra situatiei . Daca persoana a lucrat deja o multime asupra situatiei , atunci se poate ca recuperarea sufletului sa fie sfarsitul acelei munci . Daca nu , atunci recuperarea sufletului marcheaza inceputul lucrarii . De acum , e sarcina clientului sa caute modalitati de a crea un stil de viata sanatos , care sa atraga relatii sanatoase care sa ajute intregirea si o viata plina de vindecare . Cum dorim sa folosim aceasta energie reintoarsa la noi prin recuperarea sufletului si aceasta vitalitate reinnoita , pentru a crea un prezent si un viitor pozitiv pentru noi insine ? Si cum aducem pasiunea si intelesul inapoi in vietile noastre , astfel incat sa traim vibrant in loc ca doar sa supravietuim ?

Toate acestea eu le numesc “ viata de dupa vindecare “ si sunt cruciale pentru a crea o vindecare pe termen lung dupa o recuperare a sufletului . Am scris despre practici spirituale pe care le putem aduce in vietile noastre pentru a crea un prezent si un viitor pozitiv in cartile mele “Welcome Home: Following Your Soul’s Journey Home” and “Medicine for the Earth: How to Transform Personal and Environmental Toxins” .

Sunt sigura ca , pe masura ce cititi aceste randuri , observati relevanta recuperarii sufletului in propriile voastre vieti si cat de important e a-i ajuta pe oameni sa redevina “ inspir(it)ati “, de dragul acestei planete . Aceasta este o lucrare vitala pentru vremurile in care traim . Pamantul isi vrea copiii inapoi acasa , si ii vrea inapoi acum . Este momentul sa ne intoarcem acasa si sa ne reluam locul pe pamant , loc care este de drept al nostru . Este dreptul nostru din nastere sa ne putem exprima complet sufletele si sa creem lumea in care dorim sa traim . Si este dreptul nostru din nastere acela de a straluci la fel de luminos ca si stelele de deasupra noastra . E timpul sa ne impartasim din nou lumina in lume .

. Copyright 2005 Sandra Ingerman
Traducere Romaneasca : Aurel Mocanu

website-ul in romaneste al Sandrei Ingerman este : http://sandraingerman.nierika.ro/

Niciun comentariu: